Bemutatkozás

 

Az idén 118 éves Magyar Gyula Kertészeti Technikum és Szakképző Iskola napjainkra az ország egyik legnagyobb és legjobb kertészeti szakképző intézményévé vált, ahol jeles kertészek, dísznövénykertészek, kertépítők és virágkötők szereztek szakképesítést. Az 1940-es, 50-es években a képzés még teljesen más jellegű volt, mint most. Az akkori lányokat mai szóval élve családi gazdálkodásra képezték ki. Ezért nemcsak növényekkel kellett foglalkozniuk, hanem az állatok körüli munkákat is meg kellett ismerni. A tangazdaságban volt ló, tehén, kecske, baromfi, és a lányoknak meg kellett tanulni, hogy a jószággal hogy kell bánni. Mint jövendő háziasszonyoknak, sütni-főzni is kellett, és az ebédlőben azt szolgálták fel, amit a lányok főztek. A mezőgazdasági és a gazdaasszonyi ismeretek megszerzése egy életre szóló jó útravaló volt annak, aki a Maglódi úton tanult.

Az iskola képzései az évek során letisztultak, a kertészeti, ezen belül is elsősorban a dísznövénytermesztési ismeretek oktatása vált a legmeghatározóbbá. A diákok a gyakorlatokat az iskola tankertészetében, illetve a Főkert, a Sasad, a Rozmaring és az Óbuda kertészeti telepein és virágüzleteiben töltötték.

Ezeknek a vállalatoknak a nagy része megszűnt, így diákjaink elsősorban az iskola 2,7 hektáros tankertészetében töltik szakmai gyakorlatukat. Az üvegház- és fóliafelületek, bemutató területek, faiskolai rész, a műszaki gyakorlatokhoz szükséges gépműhelyek és virágkötő termek biztosítják a korszerű ismeretek elsajátítását.

A tankertészet elsődleges feladata a tanulói alapgyakorlatok biztosítása, illetve minden évfolyam és minden szakma számára a bemutatás, szemléltetés. A különféle termesztő berendezések, támfalak, kőburkolatok mellett fontos számunkra, hogy minden, a tananyagban szereplő növény megtalálható legyen az iskolakertben. Külön hangsúlyt helyezünk a különleges igényű növények bemutatására (savanyú talajt igénylő délszaki, vízi, sziklakerti stb.). Változatos kiültetésű virágágyainkkal segítjük a megfelelő növényalkalmazás elsajátítását. A tankertészetben mutatjuk be a különféle termesztéstechnológiákat (a magvetéstől az értékesítésig) és a kerti haszonnövények művelésmódjait is.

Ahhoz, hogy diákjaink számára a legmodernebb technológiákat tudjuk bemutatni, folyamatos fejlesztésekre volt és van szükség.

A teljesség igénye nélkül: pl. 1970-ben épült a Dán-típusú üvegház, amit később energiaernyővel korszerűsítettünk. 1996-ban Filclair típusú légpárnás fóliaházzal bővült a tankertészet. Az FVM által meghirdetett „Tangazdaság-tanüzem” megnevezésű pályázat elnyerése korszerű Garde Matik öntözőberendezés megépítését tette lehetővé. De a faiskolai rész árnyékoló rendszere vagy a termesztőberendezések gördíthető asztalai is a korszerű tudás elsajátítását szolgálják.

A kertészeti munkák elengedhetetlen segítői a kertészeti gépek. Folyamatos a gépállomány fejlesztése mind az erőgépek, mind a munkagépek tekintetében. Ez vonatkozik a talajművelő és a parképítésben használatos gépekre is.

A Budapesti Tankertészetben az érdeklődők számára lehetőség nyílik a diákok által előállított árunövények megvásárlására is. A szezonális (pl. tavaszi virágpalánta) árusítások mellett egész évben folyamatos növénykínálattal várjuk kedves vásárlóinkat.