Évelők és faiskolai növények

Az évelők közé azok a lágyszárú dísznövények tartoznak, amelyek több évig élnek és un. kitartó szerveik segítségével vészelik át a téli időszakot (pl. föld feletti hajtások, a talaj felszíne körüli szárrészeken található rügyek, tőlevélrózsák, módosult földbeli szárképletek pl. hagyma, gumó, hagymagumó, rizóma, stb).

Felhasználási területük igen változatos lehet: a látványos és mutatós sziklakerti évelők minden kopár sarkot, zugot megtöltenek színekkel, élettel. Nemcsak virágágyak szélére, hanem kaspóban, cserépben és kőedényben is tömegben nyílnak és látványos virágokkal díszítenek.

Az évelő dísznövényekkel beültetett kert az egyik legváltozatosabb, hiszen mindegyikük máskor hozza virágait. Nincs még egy olyan illat-, szín-, és formagazdag növénycsoport, mint az évelő dísznövények. Ráadásul számos olyan évelő növényt talál kertészetünkben, amelyek vázában is szépen megmaradnak. A kert árnyékos, napfénytől elzárt területei is lehetnek színesek, derűsek és virágosak. Az árnyéki évelők jól fejlődnek a napsugaraktól elzárt területeken, és nemcsak leveleikkel, hanem gazdag virágzással is elkáprázatnak.

Nyugalmi időszakuk általában télen van, de a hagymás növények egy részénél ez már nyáron megkezdődik. Számos fagyérzékeny évelő növényt teleltetni kell pl. kardvirág, dália stb.  Erre megfelelő helyiség lehet a pince, vagy a lakás hűvösebb, szárazabb részei.

A tankertészetben kapható lombhullató és örökzöld cserjéinket sövényként vagy szoliter növényként kiültetve változatos formavilág alakítható ki.